Šta treba znati pre izbeljivanja zuba?

Lepi zubi su odraz dobrog zdravlja a igraju važnu ulogu u privlačnosti i dobrom utisku posmatrača. U današnje vreme savremena stomatologija sa svojim estetskim metodama i materijalima je u mogućnosti da odgovori na zahteve mnogih pacijenata. Metode koje poboljšavaju estetiku zuba su brojne, a jedna od njih je popularna i široko rasprostranjena metoda izbeljivanja zuba (dental bleaching, dental whitening).

Ukoliko razmišljate o proceduri izbeljivanja zuba, potrebno je da se dobro obavestite kako ne biste naškodili svom zdravlju. Mi u našoj ordinaciji koristimo najkvalitetnije materijale za izbeljivanje zuba, dostupne u Srbiji, firme Opalescence Boost (38% za ordinacijsko i 16% za kućno izbeljivanje zuba)

Da li je najjeftiniji način i bezbedan, ko ne sme da izbeljuje zube, koliko često se ova procedura obavlja i šta čini naše zube tamnim?

Nekoliko činjenica što se boje zuba tiče je zajedničko svima na planeti: ona je prvenstveno određena genetikom, zatim lošim ili dobrim navikama, u šta se ubrajaju higijena usta i zuba, pušenje, konzumiranje napitaka ili hrane koja utiče na prebojenost i boju zuba i naravno sama životna dob.

Ono što je bitnije je da ljudi moraju znati, da je ovo medicinska procedura koja se nikako ne sme primenjivati u kozmetičkim salonima, ili na svoju ruku, što je sve češći slučaj, jer takvi saloni koji se sve više reklamiraju, niti imaju znanja i zvanja da ove procedure primene, niti adekvatne uslove za bezbedno i sterilno obavljanje ove striktno stomatološke procedure.

Izbeljivanje zuba predstavlja veoma kompleksan proces koji ne treba olako shvatati. Normalna boja zuba varira od plavičasto-bele ili žute ka sivo-beloj. Nisu sve prebojenosti zuba podložne izbeljivanju. U odnosu na vrstu prebojenosti zuba vršiće se i odabir tehnike izbeljivanja zuba. Zubi mogu biti prebojeni žuto, narandžasto, zelenkasto, sivo, braon i crno u zavisnosti od uzroka.

Prebojenosti mogu biti:

  1. unutrašnje i
  2. spoljašnje

Unutrašnje prebojenosti zuba se javljaju kao posledice promene u sastavu ili debljini zubnog tkiva:

  1. Tetraciklinske prebojenosti - Tetraciklini (doksiciklin, dovicin) su antibiotici širokog spektra koji se koriste u lečenju mnogih infekcija. Jedno od njihovih sporednih efekata je i to što vezuju kalcijum. Tetraciklini se ugrađuju u kosti, zglobove i zube deteta, i trajno prebojavaju zube u žuto ili sivo-braon. Takođe, tetraciklini se ne preporučuju sve dok traje mineralizacija stalnih zuba (osim umnjaka), a to je do detetove 8. godine. Kada stalni zubi izrastu, ovi antibiotici ne mogu više negativno uticati na njih.
  2. Fluoroza zuba - Fluoridi u dozvoljenoj koncentraciji deluju pozitivno na zube i sprečavaju nastanak karijesa kod dece i odraslih. Fluoroza zuba nastaje kada se u periodu razvitka zuba (do 8. godine) uzimaju visoke koncentracije fluorida. Mogu nastati bele ili ponekad i braon mrlje i ta mesta su hrapavija od ostatka gleđi.Izbeljivanjem zuba braon mrlje se mogu ublažiti ili čak i izbeleti dok bele mrlje postaju još svetlije.
  3. Prebojenost usled traume zuba i nekroze (odumiranja) zubnog živca - Produkti raspadanja zubne srži (pulpe) prebojavaju zub iznutra. Takvi zubi mogu biti plave, sive, braon, crne ili čak roze boje.

Spoljašnje prebojenosti zuba se nalaze na površini zuba i najčešće su posledica loše oralne higijene. Ako su braon boje najčešće su posledica kafe, čaja, crnog vina, duvana, dugotrajne upotrebe vodica za ispiranje usta koje sadrže hlorheksidin, kao i jedne vrste hromogenih bakterija.

Postoji i posebna vrsta prebojenosti nastala usled zubnih materijala koji se koriste za ispune (plombe) i za punjenje kanala korena nakon njegovog lečenja.

Tetraciklinska prebojenost i fluoroza se jako teško izbeljuju. Tretman traje više meseci i potrebna je kombinacija više tehnika izbeljivanja.

Međutim, najčešća želja većine pacijenata je da posvetli „prirodnu“ boju zuba.

Tehnike izbeljivanja zuba

Izbeljivanje zuba može biti sprovedeno u ambulantnim uslovima od strane stomatologa ili u kućnim uslovima od strane samog pacijenta.

Izbeljivanje zuba u ordinaciji

Kod ove vrste izbeljivanja se koriste visoke koncentracije supstance za izbeljivanje. Ova tehnika se naziva i „moćno izbeljivanje“ (power bleaching).

Zaštita desni prilikom izbeljivana zuba

Zaštita desni prilikom izbeljivana zuba.

Zbog visokih koncentracija desni se prvo moraju zaštititi ili specijalnom gumom (koferdam) ili gelom koji se učvrsti za desni (opaldam). Nakon toga nanosi se gel za izbeljivanje na zube. On se može aktivirati svetlom, toplotom, laserom ili hemijski.

Vreme trajanja tretmana zavisi od vrste prebojenosti zuba i od uputstva proizvođača. Može biti u kraćim intervalima od 15 do 20 minuta više puta u toku jedne seanse ili 60 minuta više puta u toku nekoliko dana.

Kućno-noćno izbeljivanje

Druga, vrlo popularna tehnika je kućno-noćno izbeljivanje. Bitno je da i ono bude pod nadzorom stomatologa.

Trej za zube

Kod ove metode prvo se izrađuje specijalna individualna kašika ili trej(nešto slično čuvarima zuba koji nose sportisti) u koji se stavlja gel za izbeljivanje. U ovom slučaju koriste se gelovi nižih koncentracija.

Tretman može trajati nekoliko dana, od 2-6 nedelja ili po nekoliko meseci, u zavisnosti od vrste prebojenosti zuba.

Tračice za izbeljivanje zuba

Takođe vrlo popularne su i tračice za izbeljivanje zuba. To su polietilenske tračice koje sadrže 5,3% hidrogen peroksida. Više se preporučuju za održavalje postignutih rezultata izbeljivanja ili za minimalno posvetljavanje „normalne“ boje zuba.

Neke mrlje na zubima, koje se nalaze samo na spoljašnjoj površini zuba, moguće je ukloniti i pomoću:

  1. ultrazvučnog aparata (kojim se uklanja i kamenac),
  2. poliranjem zuba uz pomoć specijalnih abrazivnih pasta,
  3. mikroabrazijom gleđi (uklanjanje najpovršnijeg sloja gleđi).

Izbeljivanje avitalnih zuba

Izbeljivanje avitalnih zuba (depulpisanih, zuba kojima je izvađen živac) podrazumeva izbeljivanje samo pojedinih zuba koji su prebojeni. Ove prebojenosti su vrlo izražene i teške za izbeljivanje. Ova metoda se radi isključivo u ambulantnim uslovima. Nakon što se zubi i desni zaštite, na zub sa prednje i zadnje strane se nanosi gel za izbeljivanje. Gel se aktivira najčešće uz pomoć helio lampe. Tretman se ponavlja dok se ne dođe do željenih rezultata.

Izbeljivanje Avitalnih Zuba

Zubi kojima je izvađen živac (avitalni zubi).

Druga metoda se naziva još i „šetajuća“ tehnika. Kod ove metode materijal za izbeljivanje stomatolog unosi u unutrašnjost zuba i ostaje u zubu. Zub se zatim zatvara privremenom plombom. Izbeljivač stoji u zubu 7 dana, nakon čega se opet menja. Postupak se ponavlja onoliko puta koliko je potrebno da se zub izbeli. Kada se izbeljivanje završi zub se zatvara definitivnom plombom. Treba vodoti računa jer je moguće prebeljivanje zuba. Zato pacijenti treba da kontrolišu boju i da se jave stomatologu i pre zakazanog narednog tretmana ako je to potrebno. Ova tehnika se može kombinovati i sa ostalim tehnikama Izbeljivanja zuba.

Pročitajte još: Uklanjanje zubnog kamenca