Popravka zuba

Popravka zuba, kao i postavljanje bele, kompozitne plombe, su najčešća procedure u stomatološkoj ordinaciji. Sama intervencija je potpuno BEZBOLNA i obavlja se pod dejstvom lokalne anestezije.

Karijes

Karijes ili “kvar zuba” nastaje kada bakterije prisutne u naslagama zuba razore zubnu gledj. Ukoliko se karijes ne primeti na vreme i ostavi netretiran, odnosno ukoliko se nista ne preduzme na samom početku njegovog nastanka, on može prouzrokovati zubobolju, ozbiljno oštecenje zuba, nakupljanje bakterija u blizini zubnog živca i njegovu upalu.

Kako god bilo, ako je karijes primećen na vreme u početnoj fazi, Vaš stomatolog moze da ga reši vrlo brzo i jednostavno, postavljanjem kompozitne plombe. Popravka zuba se uglavnom završava u samo jednoj poseti zubaru.

Kompozitne plombe

Postoji nekolilo vrsta materijala za rešavanje problema karijesa. Svaki od njih ima svoje prednosti u zavisnosti od situacije a sa Vašim stomatologom možete prodiskutovati o najboljoj opciji za rekonstrukciju Vašeg zuba.

Najčešce korišćeni materijali jesu kompoziti (bele plombe) i amalgami (sive plombe). Zbog mnogih svojih dobrih osobina, a prevashodno zbog boje kojom mogu da se prilagode boji zuba, kompozit je mnogo bolji materijal za izradu zubnih plombi od amalgama, te ga i mi uvek najpre preporučujemo. Vaš stomatolog sa kompozitom ima mogućnost da potpuno rekonstruiše zub tako da se praktično i ne vidi da imate plombu.

Šta sve može da se nadoknadi kompozitnom plombom?

  1. Karijes (zubni kvar)
  2. Slomljen deo zuba
  3. Razmak izmedju zuba
  4. Oštećenja zuba zbog istrošenosti
  5. Promenjena boja zuba

Kako teče postupak popravke zuba?

Kompozitne plombe se obično postavljaju u jednoj poseti stomatologu. Dok je zub utrnuo pod dejstvom anestezije, stomatolog uklanja kvarom razoreni deo zuba.

karijes na zubu

Nakon toga zub se čisti i priprema za zubnu plombu. Ukoliko je karijes toliko napredovao da je u blizini zubnog živca, stavljaju se specijalni lekovi koji treba da zaštite zubni živac i sprece da dodje do njegove upale. Po završetku postavljanja leka, postavlja se kompozitna plomba i precizno modeluje i oblikuje kako bi se uklopila sa ostatkom površine zuba. Površina plombe se prosvetljava lampom za to namenjenom a zatim polira, nakon čega Vaš zub ima prvobitni oblik i funkciju. Popravka Zuba - kompozitna plomba

Šta ako zub reaguje na toplo i hladno?

Normalna reakcija zuba nakon popravke i postavljanja kompozitne plombe jeste bol i osteljivost na toplo i hladno, medjutim ona brzo prolazi nakon što se zub prilagodi na plombu.

Koliki je vek trajanja kompozitnih plombi?

Po završetku postavljanja plombe dobićete uputstvo o nacinu odražavanja zuba sa plombom. U suštini, dobra i redovna higijena, navike u ishrani i redovne kontrole kod Vašeg stomatologa produžiće vek trajanja Vašim plombama.

Pročitajte još: Zubne krunice