Šta su keramičke zubne krunice?

keramicka zubna krunica

Keramičke zubne krunice predstavljaju trajne fiksnoprotetske nadoknade koje se cementiraju i samim tim trajno fiksiraju na zbrušeni zub ili implantat.

U kojim situacijama se odlučujemo da napravimo keramičku krunicu na zubu?

Najčešci razlozi zbog kojih se odlučujemo za izradu keramičkih krunica jesu rekonstrukcija izgubljene estetike ili funkcije pa ih samim tim izrađujemo u sledećim situacijama:

 1. Kada želimo da promenimo oblik zuba (zubi oštećeni karijesom, nepravlinog oblika)
 2. Kada želimo da promenimo boju zuba ( zubi potamneli nakon lečenja zuba npr.)
 3. Kada želimo da promenimo položaj zuba ( nagnuti, zarotirani zubi)
 4. Zubi ošteceni u toj meri da nadoknada defekta plombom nije moguća
 5. Nezadovoljstvo pacijenta izgledom i bojom zuba

Koja je razlika između keramičkih i metalokeramičkih krunica?

Osnovna razlika između ove dve vrste krunica jesta osnova. Keramička krunica je u potpunosti izrađena od keramike.

Koje su prednosti keramičkih zubnih krunica u odnosu na metalokeramičke?

 1. Čvrstoca - cirkon keramičke krunice npr. imaju tri puta vecu čvrstoću od zubne gleđi, pa se samim fim bez bojazni mogu koristiti i za izradu zubnih krunica i zubnih mostova kod nadoknade više izvađenih zuba.
 2. Estetika - keramika ima osobinu da potpuno imitira optička svojstva prirodnog zuba. Kada se izrađuje krunica od čiste keramike ova svojstva vešt i iskusan tehnicar moze veoma dobro da iskoristi i u saradnji sa pacijentom u stomatologom napravi krunicu koja se nimalo ne razlikuje od preostalih prirodnih zuba.
 3. Biokompatibilnost - kod pojedinih legura metala, koje napretkom tehnologije sve vise izbacuju iz upotrebe, postoji mogucnost pojave alergijske reakcije. Sa keramikom to nije slucaj, ona spada u grupu materijala koje organizam potpuno prihvata.
 4. Postojanost - metal kao materijal je mnogo teži da održavanje u ustima čoveka. Loša higijena, velike temperaturne promene ( uzimanje isuviše toplih ili hladnih napitaka ili hrane) kisela i slatka hrana mogu da dovedu do hemijskih reakcija, korozije metala i otpuštanja jona metala koji za posledicu imaju prebojavanje desni uz rub krunice kod metalokeramičkih krunica.
cirkonijumska zubna krunica

Koji su nedostaci keramičkih krunica

 1. Cena - znatno viša cena keramičkih u odnosu na metalokeramičke krunice je jedan od razloga zbog kojeg se pacijenti odluče za izradu metalokeramičkih krunica.
 2. Škripanje zubima, bruksizam - keramika generalno ima manju otpornost na povećane sile pritiska, koje se stvaraju kod škripe zubima, ali uz korišćenje zaštitnih folija moguća je izrada ovih krunica i kod bruksista.

Da li su keramičke zubne krunice zaista značajno bolje od metalokeramičkih krinica?

Metalokeramičke krunice mogu da ispune sve zahteve kao i keramičke u smislu funkcije i trajnosti nadoknade izgubljenih zuba. Jedina značajna razlika može da bude estetika, koja se najbolje postize keramičkim krunicama, naročito u slučajevima nadoknade jednog ili nekoliko prednjih zuba.

porcelanske zubne krunice

Da li keramičke krunice mogu da se prave i na implantatima?

Naravno, uz odgovarajuću pripremu keramičke krunice mogu da se cementiraju na zbrušeni zub ili implantat. Takođe, moguća je i izrada potpuno keramičkog zubnog mosta na implantatima.

Pročitajte još: Zubni mostovi