Kompozitne fasete

Ukoliko ste nezadovoljni izgledom Vaših prednjih zuba, jedan od najefikasnijih (i najpovoljnijih) načina na koji možete ulepšati njihov izgled (pored vinira i bezmetalnih krunica) jesu kompozitne zubne fasete.

Generalno, postoje dva opšte prihvaćena načina za izradu faseta: fasete od komozita ili fasete od keramike (Keramički viniri)

Kompozit je materijal koji koristimo za (bele) plombe, napravljen u boji zuba, u više različitih nijansi, tako da može potpuno da se uklopi u boju postojećih zuba.

kompozitne fasete

Kada mogu da se postave kompozitne fasete?

Kompozitne fasete možemo uraditi u situacijama kada želimo da:

  1. Promenimo oblik zuba
  2. Promenimo boju zuba
  3. Kod lečenih ( potamnelih) zuba
  4. Popunjavanje nepoželjnih prostora i razmaka između zuba (dijasteme)
  5. Zalomljenih ivica i uglova zuba

Kako se postavljaju kompozitne fasete?

Kompozitne fasete se obično postavljaju u jednoj poseti zubaru. Nakon uklanjanja plaka i ostalih mekih naslaga zuba, gleđ zuba se nagriza kiselinom a zatim se nanosi lepilo i kompozit u odgovarajućoj boji, precizno se adaptira , modeluje i nakon stvrdnjavanja polira i oblikuje do željenog izgleda zuba.

Kako se održavaju kompozitne fasete?

Nakon postavljanja kompozitnih faseta stomatolog će Vam dati instrukciju o načinu ponašanja i održavanja novih nadoknada na zubima.

U svakom slučaju, dobra oralna higijena, navike u ishrani i redovne kontrole kod Vašeg stomatologa produžiće vek, kako kompozitnih faseta, tako i svih Vaših ostalih zubnih nadoknada.

Koliko dugo traju kompozitne fasete?

Kompozit je materijal čiji sastav je ispitivan i usavršavan dugi niz godina, tako da su kompoziti koje koristi moderna stomatologija izdržljivi materijali otporni na pritiske, uticaj hrane I napitaka, promenu temperature u ustima i mogu da traju godinama i za to vreme, da ulepšavaju Vaš osmeh.

Na žalost, vremenom dolazi i do njihovog starenja i promene strukture, pa ih je potrebno nakon nekoliko godina zameniti.

Cena kompozitnih faseta?

Cena kompozitnih faseta je manja u odnosu na cenu keramičkih vinira. Zapravo, ukoliko ste nezadovoljni izgledom Vaših prednjih zuba, jedan od najefikasnijih (i najpovoljnijih) načina na koji možete ulepšati njihov izgled su kompozitne fasete. Za cenu mozete pogledati cenovnik.

Pročitajte još: Keramički viniri