Šta je bruksizam?

Škripanje, škrgutanje zubima, bruksizam su sve izrazi koji se koriste za specifično stanje u kome osoba, uglavnom nesvesno, stiska vilice i škripi zubima, dok spava ili u budnom stanju. Prilikom škripanja zubima nastaje snažno, nefiziološko opterećenje zuba i njihovih potpornih tkiva. Bruksizam je veoma česta pojava pogotovo kod osoba starijih od 25 godina, bez obzira na pol.

Koji su simptomi bruksizma?

Škrgutanje zubima dovodi najčešće do oštećenja i gubitka zubne strukture a među najčešćim simptomima koji se javljaju su:

 1. Glasno škripanje zubima, dovoljno da može da probudi drugu osobu
 2. Zubi koji su rasklaćeni, ispucali ili poravnati po ivicama
 3. Istrošena zubna gleđ
 4. Intenzivan bol u licu ili vilici
 5. Umorni, bolni, zgrčeni mišići glave i vrata
 6. Poremećaji temporomandibularnog zgloba u vidu pucketanja prilikom otvaranja i zatvaranja usta
 7. Glavobolja u slepoočnoj regiji
 8. Poremećaj ritma spavanja
bruksizam, skrgutanje zubima

Koji su uzroci bruksizma i ko mu je najviše podložan?

Bruksizam može da se ja javi usled različitih razloga, međutim postoje činioci koji povećavaju rizik da se ovo stanje razvije:

 1. Stres - Povećan stres ili anksioznost su česti uzroci za nastanak bruksizma. Sam pojam stresa označava da ljudski organizam doživljava povećan pritisak, bez obzira kakva mu je priroda, pozitivna ili negativna. Srećni, tužni momenti u životu , strah, ljutnja, nervoza, frustriranost, bes su sve uzroci koji mogu da dovedu do pojačanog nevoljnog stiskanja zuba i vilica.
 2. Lekovi i druge supstance - Retko, ali bruksizam može da se javi kao nuspojava i u slučajevima uzimanja pojedinih lekova, kao što su antidepresivi. Takođe, pušenje duvana, konzumiranje napitaka koji sadrže kofein i povećavaju razdražljivost mogu doprineti pojavi ili pogoršati simptome bruksizma.
 3. Nasledni faktori - Primeceno je da se bruksizam češće javlja u porodicama kod kojih već postoji osoba koja pati od ovog poremećaja.

Lečenje bruksizma

Što se tiče terapije bruksizma, ukoliko se javi kod dece terapija uglavnom nije potrebna jer se bruksizam kod njih postepeno povlači i prestaje.Kod odraslih osoba na osnovu simptoma koje pacijent ima lekar ili stomatolog procenjuju koji pristup lečenju je najbolji. Stomatolog može da predloži mere za zaštitu, očuvanje ili poboljšanje stanja zuba:

silikonske folije, stitnici za zube
 1. Razdvajači, štitnici za zube se koriste uglavnom noću kada pacijent škripi zubima. Izrađuju se tako što Vam stomatolog uzima otisak na osnovu koga se napravi silikonska folija koja se postavlja preko zuba. Folija razdvaja zube i na taj pnačin sprečava štetno dejstvo škripanja zubima.
 2. Korekcija zuba - U težim oblicima bruksizma kada je došlo do osetljivosti zuba stomatolog će možda predložiti da se neki zubi preoblikuju ili da se urade krunice koje ce zaštititi zube od daljeg trošenja.

Pročitajte još: Zubni mostovi