Uklanjanje zubnog kamenca

Izbeljivanje zuba Izbeljivanje zuba

Samo pravilnim i redovnim održavanjem oralne higijene možemo sačuvati zdravlje zuba. 4 do 12 sati nakon jela na površini naših zuba stvara se plak. Zbog toga je veoma važno prati zube bar ujutro i uveče i redovno ih čistiti zubnim koncem.

Plak je bezbojna, lepljiva naslaga na čiju površinu se nakupljaju bakterije. Ukoliko se preskače pranje zuba ili se zubi ne očiste potpuno u zubni plak se talože minerali iz pljuvačke i formiraju čvrste naslage odnosno zubni kamenac.

Zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje izlučuju kiseline i narušavaju strukturu gleđi a samim tim i pogoduju nastanku karijesa. Kamenac nije moguće ukloniti standardnim sredstvima za čišćenje zuba ( pasta i četkica) nego je potrebno da to učini stomatolog.

Tretman uklanjanja zubnog kamenca podrazumeva upotrebu odgovarajućih instrumenata i izvodi se najčešće bez lokalne anestezije jer je u pitanju bezbolna intervencija. Osetljivost zuba može da se javi jedino u područjima koja su blizu vrata i korena zuba. Sama procedura vremenaski ne traje dugo ( 15 - 20 minuta) a osim uklanjanja zubnog kamenca uključuje i uklanjanje pigmentacije od hrane i duvana.

Nakon uklanjanja kamenca i pigmentacija veoma je bitno ispolirati zube kako bi njihova površina bila glatka a samim tim i manje podložna ponovnom stvaranju kamenca.

Pročitajte još: Izbeljivanje zuba