Vađenje umnjaka

Treći molari, umnjaci ili zubi mudrosti su obično 4 poslednja zuba koja niču od 32 zuba kod čoveka. Oni najčešće niču između 17. i 25. godine života. Nalaze se skroz bočno u ustima, u blizini krajnika i otvora ždrela.

impaktirani umnjaci

Zbog čega su umnjaci često problematični?

U većini slučajeva razlog zbog koga umnjaci ili ne izniknu ili izniknu delimično, odnosno ostanu zarobljeni je nedostatak mesta.

Osim toga razlog može biti i njihov nepravilan položaj, koji im ne dozvoljava da izbiju na površinu u usnoj duplji. Kada se to dogodi, impaktiran zub može da izazove infekciju okolnih desni, oštećenje susednog zuba ili čak da bude uzročnik nastanka ciste.

Postoji nekoliko primera na koji način umnjak može ostati zarobljen u kosti:

vadjenje umnjaka

“Meko-tkivna” impakcija

Krunica zuba se probila kroz kost, ali desni delimično pokrivaju krunicu zuba. Zbog otežanog pristupa teško je održavati besprekormu higijenu pa se hrana može zadržati ispod desni i prouzrokovati infekciju desni i karijes zuba, što za posledicu ima bol i otok.

Delimična impakcija u kosti

Zub je jednim delom vidljiv u ustima, dok je ostatak prekriven sa kosti i desnima, koji su ga “zarobili” i onemogućavaju da iznikne potpuno.

Potpuno impaktiran zub

Kod ovog tipa impakcije zub je potpuno prekriven sa kosti i desnima, i njega nećete videti u ustima. Na njegovo prisustvo Vam najčešće ukaže doktor prilikom analize OPT snimka i u zavisnosti od položaja i odnosa prema susednom zubu odredi da li je potrebno njegovo vađenje.

Koji su razlozi za vađenje umnjaka?

Iako nisu svi umnjaci indikovani za vađenje, ono je najčešće uzrokovano zbog bola, otoka, karijesa susednog zuba ili infekcije okolnih desni. Takođe, razlog vađenja umnjaka može biti i prevencija, da se spreče potencijalni problemi u budućnosti.

Koje komplikacije može da izazove umnjak?

Ukoliko je prisutna impakcija imnjaka i ona se ostavi netretirana i nezbrinuta, broj potencijalnih komplikacija koje može da prouzrokuje je veliki:

 1. Oštećenje/ karijes zuba ispred - “Sedmice” ili drugi molari najčešće bivaju zahvaćeni karijesom a može doći i do gubitka kosti u tom delu.
 2. Bolesti - iako dosta retko ali umnjaci mogu biti uzrok nastanka cista i tumora
 3. zaostali korenovi koje nije moguće protetski sanirati
 4. zubi sa velikim procesom oko korena koji se ne mogu hirurški izlečiti
 5. Infekcija - bakterije i hrana mogu ostati zaglavljeni ispod desni i prouzrokovati infekciju
 6. Pomeranje zuba - U narodu postoji uvreženo mišljenje da umnjaci vrše pritisak na ostale zube i uzrokuju njihovo pomeranje. Ova teorija nije univerzalno prihvaćena od strane svih stomatologa.

Pregled umnjaka

Kao i kod svake druge stomatološke procedure potrebno je da stomatolog najpre obavi pregled umnjaka i zuba ispred njega. OPT ili retroalveolarni snimak te regije u kojoj se zub nalazi pomoći će da se vidi pozicija i položaj zuba i da se proceni da li postoji problem ili možda potencijalni problem.

Nakon pregleda i analize snimka Vaš stomatolog može predložiti najbolju opciju za Vaš slučaj.

Kakva je procedura vađenja umnjaka? Da li vađenje umnjaka boli?

Vađenje umnjaka je postupak koji se izvodi pod dejstvom lokalne anestezije. Sama procedura različito traje u zavisnosti od situacije. Nakon vađenja umnjaka svaki pacijent dobija uputstvo i preporuku o načinu ponašanja, održavanja oralne higijene i eventualnim kontrolnim pregledima.

Kako se ponašati nakon vađenja umnjaka?

Odmah nakon vađenja zuba stomatolog će postaviti sterilnu gazu na ranu koju je potrebno da čvrsto zagrizete i izbacite nakon 20 minuta. Osim toga potrebno je da se taj i sledeći dan pridržavate sledećih saveta:

 1. izbegavajte vruću i tvrdu hranu
 2. stavljajte hladne obloge
 3. nemojte se baviti težim fizičkim poslovima i sportom
 4. izbegavajte pušenje
 5. nemojte ispirati ranu vodom ili nekim drugim tečnostima
 6. u slučaju pojave bolova možete popiti bilo koji lek protiv bolova, samo NE Aspirin i Andol
 7. higijena usta je i dalje obavezna, s’tim da se regija u kojoj je zub izvađen pažljivo očisti

Pročitajte još: Bezbolno vađenje zuba