Uklanjanje (vadjenje) zubnog živca

Uklanjanje (vadjenje) zubnog živca je terapijska procedura koja se radi u slučaju kada je živac zuba zahvaćen infekcijom.

Zahvaćenost zubnog živca infekcijom prepoznajemo po simptomima kao sto su noćni bol koji budi iz sna, pulsiranje (kljuckanje) zuba i bol koji krene sam od sebe. U tom slučaju potrebno je ukloniti zubni živac i sanirati samu infekciju, kako bi uspeli da izlečimo i sačuvamo zub.

Nakon uklanjanja zubnog živca kanal korena se ispunjava specijalnim pastama i materijalima za to namenjenim.

Ukljanjanje zubnog živca je tretman izbora da bi se zub sačuvao. Mnogi pacijenti misle da je, kada zub zaboli, jedino i najbolje rešenje da se on izvadi, medjutim to otvara novi niz problema i pravi veći trošak za saniranje.

Vadjenje zubnog živca je tretman koji je visoko uspešan, i ukolilo se uradi na vreme, može na duže vreme da sačuva zub od vadjenja.

bezbolno vadjenje zivca

Da li vađenje živca boli?

Iako je većini pacijenata vađenje zubnog živca asocijacija na bol i neprijatnost sama intervencija je potpuno BEZBOLNA i obavlja se pod dejstvom lokalne anestezije.

Simptomi koji ukazuju da je potrebno vadjenje zubnog živca

  1. Jaka osetljivost na toplo/hladno
  2. Karijes koji je zahvatio zubni živac
  3. Infekcija koja se proširila sa korena zuba
  4. Povreda/prelom zuba

Šta podrazumeva procedura vadjenja živca

Uklanjanje (vadjenje) zubnog živca podrazumeva jednu ili nekoliko poseta stomatologu. U prvoj poseti, nakon date anestezije, uklanja se zubni kvar a potom i zubni živac. Nakon toga, koren zuba se puni pastama za to namenjenim. Ukoliko je infekcija jača i u zubu je prisutan gnoj, zub se puni lekom kojii sanira upalu i najčešce se ostavlja da deluje nedelju dana. Zub se za to vreme zatvori privremenom plombom.

Šta nakon izlečenja zuba?

Većina zuba kojima je izvadjen živac su dosta oslabljeni pa je potrebno da se, nakon izlečenja, postavi kočić i sam zub zaštiti krunicom kako bi se sprečilo njegovo pucanje i omogućila prvobitna funkcija koju je imao. Nakon tretmana zub moze biti još neko vreme osetljiv ali se vremenom posledice infekcije smanjuju i zub oporavlja potpuno.

Pročitajte još: Zubne krunice