Porcelanski ( keramički ) viniri

U toku poslednjih 30 godina koncept stomatologije se značajno promenio i započela je nova era, estetske stomatologije. U eri klasične, tradicionalne stomatologije uloga stomatologa bila je da izleči zub ili ukoliko to nije moguće da ga izvadi.

Danas stomatološka profesija teži ne samo ka održavanju zdravlja zuba nego i poboljšanju izgleda zuba. S’obzirom da je popularnost estetske stomatologije u porastu, povećan je broj pacijenata koji zahtevaju nadoknade kojima će se poboljšati estetski izgled prednjih zuba. U tu svrhu najčešće se izrađuju keramički viniri.

zubni viniri

Šta su keramički viniri?

Keramički viniri su veoma tanke ljuspice napravljene od dentalne keramike individualno prema obliku i boji ostalih zuba. Izrađuju se u zubnoj laboratoriji.

Viniri se lepe na prednju površinu, najčešće prednjih zuba i imaju za cilj da promene i ulepšaju osmeh. Uz pomoć vinira može se napraviti drastična promena osmeha i izgleda lica bez invazivnog tretmana, odnosno bez velikog brušenja zuba. Viniri mogu biti odlična zamena za krunice ( samo u nekim slucajevima, ne uvek ) i idealno rešenje za mnoge kozmetske i estetske probleme zuba ( nepravilan oblik, promenjena boja,izrazito žuti zubi, “tetraciklinski” zubi, oštećenje zuba..)

keramicki viniri

Koliko dugo traju keramički viniri?

Kao i većina stomatoloških restauracija i viniri zahtevaju zamenu nakon određenog vremena, ali mogu da traju i nekoliko godina i ulepšavaju Vaš osmeh.

Razlozi za izradu vinira :

  1. Ukoliko želite beo, lep osmeh i simetrične zube
  2. Nadoknada dela slomljenog ili oštećenog zuba
  3. Prekrivanje prebojenosti zuba
  4. Popunjavanje nepoželjnih prostora i razmaka između zuba (dijasteme)

Šta podrazumeva izrada keramičkih vinira?

Dobijanje novog osmeha pomoću vinira obično podrazumeva dva dolaska kod stomatologa.

U prvoj poseti obavlja se brušenje zuba uz malo ili potpuno bez anestezije. Zubi se modeluju i bruse u onoj meri koliko je potrebno da se obezbedi prostor za keramički vinire. Nakon brušenja uzima se otisak koji se šalje u zubnu laboratoriju i u saradnji sa doktorom bira se boja zuba.

porcelanski viniri

U narednoj poseti zubi se očiste i pripreme za cementiranje da se osigura što jača veza između vinira i zuba.

Cement za vezivanje vinira se postavlja između vinira i zuba i prosvetljava specijalnim lampama za to namenjenim.

Po završetku procedure dobijate instrukcije o načinu održavanja i redovnim kontrolama kako bi Vaši viniri trajali što duže. Ono što je veoma važno kod svih pacijenata koji imaju keramičke vinire jeste izbegavanje mnogo tvrde i žilave hrane da ne bi došlo do njihovog pucanja i oštećenja.

Cena keramičkih vinira?

Cena keramičkih vinira je veća u odnosu na cenu kompozitnih faseta. Razlog tome je način njihove izrade, vreme potrebno za izradu, materijal od koga se izrađuju kao i to da keramički viniri obično predstavljaju trajnije rešenje od kompozitnih faseta.

Pročitajte još: Zubne krunice