Šta je zubna krunica?

zubne krunice

Krunice predstavljaju stomatološke nadoknade koje se još označavaju kao navlake i koje se postavljaju na prirodne zube. Krunice tj. navlake se izrađuju tako da imaju izgled prirodnog zuba, što im je i osnovna namena - vraćanje prvobitnog oblika zubu na kojem se nalaze. Da bi to bilo moguće, zubi na kojima se postavljaju krunice moraju se prvo preoblikovati, kako bi mogli primiti krunicu. To se ostvaruje preparacijom odnosno brušenjem zuba.

Izrada krunica se preporučuje u sledećim slučajevima:

  1. prelom zubne krune
  2. zubi sa velikim karioznim defektima koji se ne mogu popraviti plombiranjem
  3. zubi koje je neophodno zaštititi i ojačati nakon lečenja zubnog živca
  4. zubi sa izrazitim nepravilnostima boje i oblika

Nedostaje mi nekoliko zuba? Šta je najbolje da uradim?

Kada usled traume ili karijesa dodje do gubitka zuba, prekida se zubni niz i osmeh više nije lep kao pre. Gubitak zuba može imati i dalekosežnije posledice i po opšte zdravlje pacijenta. Prekinut zubni niz ostavlja prostor između zuba što će kao posledicu imati gubitak kosti, povlačenje desni i naginjanje susednih zuba. Takva situacija može dovesti do poremećaja u govoru i zagrižaju. Najbolje odluka je da posetite svog stomatologa koji će Vam na osnovu pregleda i analize snimka predložiti najbolje rešemje za Vašu situaciju.

Koje vrste krunica postoje?

U zavisnosti od materijala koji se koristi za njihovu izradu krunice mogu biti potpuno keramičke ili metalokeramičke.

Šta je metalokeramička krunica?

To je vrsta zubne krunice koja kao osnovu ima neku vrstu metala obloženog keramikom visokog kvaliteta. Za izradu metalokeramičkih krunica možemo koristiti nekoliko različitih metala. Kod nas se najčešće koriste zlato, titanijum, nikl, kobalt i hrom.

Šta je bezmetalna krunica?

Bezmetalne krunica su nadoknade izrađene potpuno od keramike. U našoj ordinaciji se za izradu keramičkih krunica koriste cirkon i e.max keramika koje su vrhunac savremene tehnologije. Cirkon keramika je materijal izuzetne čvrstoće koji je pogodan za ugradnju u bilo kojoj regiji. Ne izaziva alergijske reakcije, odlično propušta svetlost i imitira prirordnu boju zuba. IPS e.max keramika ima svojstva slična kao cirkon i koristi se uglavnom u za nadoknade prednjih zuba, zbog svojih izuzetnih estetskih karakteristika.

Koja je razlika između bezmetalne i metalokeramičke krunice?

Osnovna razlika između ove dve vrste krunica jeste u materijalu od koga se izrađuju. Metalokeramička krunica ima u osnovi metal koji se prekriva keramikom, dok je bezmetalna krunica u potpunosti izrađena od keramike.

Zašto je cena bezmetalnih krunica veća od cene metalokeramičkih krunica?

Potpuno keramičke krunice skuplje su zbog cene materijala od koga se izrađuju. Takođe, njihova izrada je mnogo komplikovanija i zahteva mnogo više uloženog vremena i truda, što dodatno uvećava njihovu cenu.

Da li estetski metalokeramička krunica može da izgleda kao bezmetalna?

Bezmetalne krunice imaju bolju estetsku vrednost od metalokeramičkih. Razlog tome jeste to što metal ne propušta svetlost kao prirodni zub, što se sa čistom keramikom može postići.

Da li je metal vidljiv kada se krunica stavi na zub?

Kada se krunica postavi na zub ona je u potpunosti spolja prekrivena keramikom a sam rub krunice se je prekriven desnima. Na taj način metalna osnova uopšte nije vidljiva.

Kako se održavaju zubne krunice?

Održavanje krunica bilo koje vrste se ne razlikuje od održavanja prirodnih zuba, što podrazumeva redovno pranje zuba četkicom i pastom, korišćenje zubnog konca i tečnosti za ispiranje usta. Takođe, potrebne su redovne kontrole kod stomatologa na svakih 6 meseci a po potrebi i češće ukoliko primetite bilo kakvu promenu.

Koliki je vek trajanja krunica?

Uz redovno i pravilno održavanje higijene i pridržavanja uputstava koje Vam je dao stomatolog,svaka krunica može trajati 5 i više godina.

Kada je vreme za zamenu starih zubnih krunica?

Često se dešava da krunice, ili bilo koje druge fiksne nadoknade, traju u ustima znatno duže od 10 godina. Međutim, ukoliko primetite neki od znakova kao što su rasklaćenje zuba, ogoljen vrat zuba,krunica više ne pokriva ceo zub, bol zuba i desni, neprijatan miris, otečene desni koje krvare, vreme je da posetite stomatologa koji će nakon pregleda ustanoviti da li stare krunice treba da se zamene novim.

Šta ako imam alergiju na metal?

Ukoliko se ustanovi da pacijent ima alergiju na neki metal (materijal), uvek može da se koristi neki drugi metal koji ne ugrožava zdravlje pacijenta ili mogu da se prave bezmetalne krunice.

Koji metali ne izazivaju alergije?

Belo zlato i titanijum su biokompatibilni metali koje imuni sistem veoma dobro prihvata. Iako su alergijske reakcije moguće i kod njih, one su izuzetno retke.

Kako se krunice vezuju za zube?

bezmetalne i metalokeramičke krunice se nakon probe u ustima pacijenta, utvrđivanja da li se uklapa po boji, obliku i odnosu prema ostalim zubima, očiste i pripreme a nakon toga, i nakon pripreme samih zuba, posebnim cementima vezuju za zube.

Da li mogu sam da lepim staru krunicu koja je ispala?

Veoma često pacijenti pribegavaju upotrebi super lepkova ili nekog sličnog lepila koje se koristi u kućnoj upotrebi da zalepe krunicu koja je ispala što, osim što neće postići da se krunica zalepi za zub može naneti mnogo štete. Takvi lepkovi mogu da izazovu ozbiljne alergijske reakcije a takođe i da izazovu oštećenja desni.

Pročitajte još: Zubni mostovi